Ev Yapımı Yoğurt Tarifi – Organik Yoğurt

yoğurt tarifi

Ev yapımı yoğurt ile hem işlenmiş ve plastik paketteki yoğurtlardan kurtulacak hem de hazırladığınız organik yoğurt ile yoğurdun gerçek tadına varacaksınız.

Evde hazırlayabileceğiniz yoğurt tarifine geçmeden önce kısaca yoğurdun faydalarından bahsedelim.

Yoğurdun Faydaları

Yoğurt çok eski zamanlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır ve sağlıklı yaşam iksiri olarak bilinmektedir. Sağlık açısından en faydalı yoğurt ise evde hazırlanan doğal ve organik yoğurttur. Kimi zaman raf ömrü kimi zaman ise tadı için fabrikalarda çeşitli işlemlere maruz kalan yoğurtlar vitamin ve besin değerini yitirmektedir. Yoğurdun sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Birkaç başlıkta yazacak olursak;

  • Kilo vermeye yardımcıdır. Bknz: Yoğurt Kürü
  • Vücuttaki zararlı bakterileri etkisiz hale getirir.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Yüksek tansiyonu önler.
  • Soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
  • Diş ve göz sağlığı için faydalıdır.
  • Cildi nemlendirir ve ölü hücreleri yeniler.
  • Sivilce ve akneler için faydalıdır.
  • Böcek ısırmalarına ve güneş yanıklarına karşı faydalıdır.

sumaklı yoğurt kürü zayıflama

Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

Yoğurt Malzemeleri:

1 litre süt (Organik ve köy sütü tercihiniz olmalıdır.)

1 yemek kaşığı yoğurt ( Mayalama için çok önemli olduğundan, köy yoğurdu kullanmanız uygun olacaktır. Tuz kullanılmamış süzme yoğurtta kullanabilirsiniz.)

1 tatlı kaşığı şeker (Yoğurdun daha hızlı mayalanması için eklenir)

1 tutam tuz ( Tuz hem yoğurdunuzun katı olmasını sağlar hem de ekşimeyi önler)

 

Ev Yapımı Yoğurt Hazırlama

İlk olarak sütümüzü bir tencerenin içerisine yerleştirelim ve ağzı açık bir vaziyette orta ateşte kaynatalım. Süt kaynamaya başladıktan ocağı kısık ateşe alarak yaklaşık on veya on beş dakika daha kaynatalım. Ardınsan sütü ocaktan alarak soğumaya alalım. Burada sütün sıcaklığına dikkat etmeniz gerekiyor çünkü sütün fazla soğumaması gerekmektedir. 45 derecelik bir sıcaklık ideal olacaktır. (Bunu anlamak için parmağınızı süte batırdığınızda ortalama 7 saniye dayanabilirsiniz.)

Bir kâse içerisine mayalama için hazırladığımız yoğurdu ekleyerek üzerine tuz ve şekeri ilave edip iyice karıştırın. Ilıyan sütünüzden bir miktar alıp kâseye ekleyerek iyice çırpın ve hazırladığınız karışımı tencereye ekleyin ve tam bir karışım sağlamak için iyice karıştırın.

Son olarak tencerenin etrafını bir bez ile sarın. Hava almasını sağlamak için tel bir süzgeç ile kapatın ve tel süzgecin üzerini de tülbent veya ince bir bez ile örtün. Yaz aylarında yoğurt mayalama hava sıcaklığı bakımından uygun zamanlar olduğundan, yazın yoğurt mayalarken bu kadar sarmanıza gerek yoktur. Yaklaşık dört saat sonra yoğurdunuzu kontrol edin. Eğer bir problem yoksa yoğurdu buzdolabına alabilirsiniz. Bir gün süreyle buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.

yoğurt kabındaki tehlike

Fırında Yoğurt Mayalama

Fırında Yoğurt

Fırında yoğurt mayalamanın diğer yoğurt mayalama tarifinden farkı, yoğurdun fırın yardımı ile mayalanmasıdır. İlk olarak sütümüzü bir tencerenin içerisine yerleştirelim ve ağzı açık bir vaziyette orta ateşte kaynatalım. Süt kaynamaya başladıktan ocağı kısık ateşe alarak yaklaşık on veya on beş dakika daha kaynatalım. Ardınsan sütü ocaktan alarak soğumaya alalım. Bir kâse içerisine mayalama için hazırladığımız yoğurdu ekleyerek üzerine tuz ve şekeri ilave edip iyice karıştırın. Ilıyan sütünüzden bir miktar alıp kâseye ekleyerek iyice çırpın ve hazırladığınız karışımı tencereye ekleyin ve tam bir karışım sağlamak için iyice karıştırın. Daha önceden 150 derecede 8 – 10 dakika arasında çalıştırıp ısıttığınız fırının içerisine sütünüzü ağzı açık bir şekilde yerleştirin. ( Fırın 8 ile 10 dakika çalıştırıldıktan sonra kapatılmalıdır. Çalışır haldeyken sütü eklemeyin.) Sütü altı saat kadar fırında bekletiniz. Yoğurt kendiliğinden soğuyarak katı bir hal alacaktır. Bu süre içerisinde yoğurdu kesinlikle fırından çıkarmayın ve fırını sallamayın.

 

Yoğurt Yapımının Püf Noktaları

Yoğurdun Cıvık Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Yoğurdu hazırlayacağınız tencerenin fazla sarmalanması yoğurdunuzun cıvık olmasına sebep olacaktır. Özellikle yaz aylarında bu tür sarmalar yoğurdunuzun cıvık olmasına sebep olmaktadır.

Manda, koyun ve keçi sütünden mayalayacağınız yoğurt, inek sütüne göre daha sert bir yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır. Bunun sebebi sütteki yağ oranlarıdır ve yağlı sütten hazırlanan yoğurt daha sert olur.

Yoğur hazırlayacağınız sütün içerisinde su oranı ne kadar az ise sütünüz o kadar katı olacaktır. Bu oranı azaltmak için sütü biraz daha fazla kaynatmanız gerekmektedir.

 

Yoğurdun Çabuk Ekşimesi:

Sulu bir yoğurt hazırladıysanız daha çabuk ekşiyecektir. Ekşimenin önüne geçmek için katı bir yoğurt hazırlamaya dikkat ediniz.