İçindekiler
Kombu Çayı Nedir ?
Kombu çayı sağlık desteği sağlayan ve oldukça lezzetli bir fermente(Mayalanmış) mantar çayıdır. KOMBU ÇAYI yenileyici tesiri, detoks etkisi ve daha sayamadığımız oldukça fazla faydalarından dolayı dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Kombu çayı, mantar çayı yada kombucha kültürünün özel olarak tatlandırılmış bitki ve meyve çaylarını fermente etmesiyle yapılır.
Kombu Çayının İçeriğinde;
Hayati fonksiyonlara sahip;
Amino asitler
Organik asitler
Probiyotikler
Polifenoller
Organik enzimler
B Vitaminleri
C vitamini
ve Mineraller mevcuttur.
Kombu Çayı Nasıl Yapılır? – Kombu Çayı Tarifi
1) Cam veya paslanmaz çelik tencere içerisinde (Zehirli maddeler barındırmasından dolayı alüminyum kaplar kullanmayınız) üç litre temiz suyu (suyun klorsuz ve doğal kaynak suyu olması daha uygundur) kaynatınız.
2) Ocaktaki su kaynadıktan sonra tencereye 1/4 litre (yaklaşık 1,5 su bardağı eder) beyaz toz şeker ekleyip beş dakika daha kaynatmaya devam ediniz.
3) Ocağı kapatarak on poşet siyah çayı suya katınız. (Sıradan lipton poşet çalar işinizi görecektir. Eğer isterseniz şeftali aromalı çay ekleyerek çok hoş bir koku elde edebilirsiniz.)
4) Çayı 15 dakikalık demeleme süresine alın ardından eklediğiniz çay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığında soğuyuncaya kadar bekletiniz.
5) Hazırladığınız çayı mümkün olduğu kadar temiz, geniş ağızlı bir cam kavanoza, borcam cam kaseye veya Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalıdır) aktarınız. Not: Mantarın yayılacağı alan ne kadar geniş olursa, çay o kadar hızla fermante olacaktır.
6) Daha önceden(En az bir haftalık) hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çay mevcutsa az miktarda bu karışıma katabilirsiniz. Bu ekleme fermantasyon işlemini kolaylaştıracaktır. Ayrıca asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır. Bu işlem isteğe bağlıdır ancak tavsiye edilmektedir.
7) Mantarınızı ellerinizi temizleyerek ve soğuk suyla hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine ekleyiniz.
8) Her zaman mantarın daha açık renkli olan bölümünün yukarı doğru bakmasına özen gösteriniz. Arada sırada mantar kavanozun dibine çökecektir. Kendi kendine kavanozun üst kısmına çıkacaktır ancak bu gerçekleşmezse, ellerinizi temizce yıkayarak mantarın tersyüz olup olmadığını kontrol edin ve tekrar yüzeye yerleştirin.
9) Kabı bir tülbent yada bir örtüyle örtün ve çevresine sıkı bir lastik geçiriniz.
10) Ne çok sıcak nede soğuk olmaması için oda sıcaklığında muhafaza edin. Direkt ışık üzerine gelebilir fakat gerekli değildir. Direkt güneş ışığı karışıma zarar verecektir. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için lazım olan ısı 19-29 derecedir. Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlamaya yeterlidir.
11) Tat isteğinize göre çayı 4 ile 8 gün arasında fermantasyona bırakınız. 4 günün ardından çayın tadı üzüm şırası gibi olacak, birkaç günün ardından da biraya veya hafif şampanya ya benzer 8 günlük fermantasyonun ardından ise bu içeceğin tadı sirkeye dönecek ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanacak; ev sirkesi olarak veya antiseptik gargara olarak da kullanabilirsiniz.
Kombu Çayının Faydaları/Yararları-Kombu Çayı Ne İşe Yarar ?
- Kombu çayının en çok bilinen faydaları/yararlarından biri ömrü uzatmasıdır. Bu mucize çayı düzenli olarak içen insanların daha sağlıklı ve daha uzun bir ömür yaşadığı kanıtlanmıştır.
- Kombu çayı ne işe yarar diye soran kadinneder.com okurları için önemli yararlarından birisini de hatırlatalım. Kombu çayı tüm salgı bezlerinin ve hormonlarının çok daha aktif ve sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlar.
- Kombu çayı vücudun PH dengesini düzenlemek bakımından oldukça önemli önemli bir görev üstlenir.
- Kombu çayı insan vücudunda mevcut olanzararlı maddelerin ve toksinlerin suda çözünür hale gelmesini sağlar ve bu yolla vücuttan tahliye edilmesine yardımcı olur.
- Kombu çayı kan insanın dolaşımını hızlandırır ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasına fayda sağlar.
- Kanı temizler ve kalp atışlarının düzenli bir şekilde olmasına yardımcı olur.
- Yüksek tansiyonu düşürmek için tercih edilmektedir.
- Sindirim siteminin daha sağlıklı ve düzenli çalışmasına fayda sağlar.
- Huzursuzluğu ve stresi gidericidir.
- Astım sıkça karşılaştığı astım krizlerini engellediği gibi, astım hastalığının da tedavisinde oldukça faydalıdır.
- Kombu çayı kandaki şeker miktarını düzenleyerek ve sabitleyerek şeker rahatsızlığının tedavisini sağlamaktadır.
- Kombu çayı kanseri önlemek için fazlaca yararlıdır.
- Kombu çayının diğer bir faydası da böbrek çalışmalarını düzenlemesi ve geliştirmesidir. Diğer yandan böbrekteki taşlarının ve kumlarının atılmasında çok faydalıdır.
- Kombu çayı hücre duvarının yeniden oluşmasını sağlar ve bilhassa doku sertleşmesi olarak bilinen MS rahatsızlığının tedavisine yararlıdır.
- Damar sertliğinin tedavisinde kullanılmaktadır.
- Gut rahatsızlığa iyi gelmektedir.
- Kombu çayının sirkelenmiş çayı bademcik iltihabı tedavisinde gargara olarak kullanılabilmektedir.
- Eklem iltihapları ve iltihaplı romatizmaya faydalıdır.
- Kombu çayı yorgunluk, bitkinlik ve sinir bozukluğuna faydalıdır.
- Kombu çayı kansızlığa çok yarar sağlamaktadır
- Kombu çayı bronşit, balgam ve öksürüğe karşı son derece yararlıdır.
Ardıç Yağı Faydaları Ve Ardıç Yağı Kremi Nasıl Kullanılır?
Sarımsak Çayı İle Toksinlerden Arınma Ve Zayıflama
Testere Dişli Aslan Pençesi Kadınlar İçin Faydaları