İçindekiler
İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte pazarlarda, marketlerde, manavlarda ve aktarlarda yerini alan Kuşkonmaz, bünyesinde taşıdığı besin değerleri ve vitaminler sayesinde son zamanların en çok tercih edilen besinleri arasında yükselmeyi başarmıştır. Kuşkonmazın faydaları saymakla bitmez ve mucizevi bir bitkidir. Bu değerli bitkiyi siz değerli okurlarımız için paylaşıyoruz…
Güncel haberler arasında yararlarıyla çok konuşulan Kuşkonmaz bitkisi hem sebze hem de süs bitkisi olarak kullanım çeşitliliğine sahiptir. İlkbaharın gözdesi olan Kuşkonmaz çeşitli uzunluklarda, dik ve yuvarlak gövdeli,uçları ise yapraksı bir yapıya sahiptir. İçerik açısından baktığımız zaman bünyesinde depoladığı vitamin ve minerallerden dolayı halk arasında doğal antibiyotik olarak anılmaktadır. Kullanım şekilleri çeşitli olmakla birlikte en çok tercih edilenler arasında çorbalarda ve salatalarda kullanılması vardır.
Kuşkonmaz Nedir?
Latince adı Asparagus Officinalis olan Kuşkonmaz, sulak ağaçlık bölgelerde yetişme özelliği gösterir. Yeşilimsi çiçekleri bulunan tüm yapısıyla(kök, gövde, tomurcuk) kullanılabilen bir bitkidir. Zambakgiller ailesi içerisinde yer alan Kuşkonmaz Protein açısından da çok zengindir. Bununla birlikte A,B,C ve K vitaminleri ve potasyum açısından harikulade bir besin kaynağıdır. Çok tercih edilmesinin sebeplerinden birisi de bünyesinde Kalsiyum ve Magnezyum bulundurmasıdır.
Türkiye geneline baktığımızda Kuşkonmaz bitkisinin yetişme, yetiştirme alanları da bu sebeplerden ötürü hızlı bir artış göstermektedir.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
- Kanserden korunmaya yardımcı bitkidir.
- Kullanıma göre zayıflama etkisi gösterir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Kemik ağrılarına ve gelişimine olumlu katkı sağlar.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Vücudun zararlı bakterilerden arınmasına yardımcı olur.
- Hamile kadınlara uygun miktarda tavsiye edilebilir.
- Bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
- Vücutta oluşan iltihapların kurumasını hızlandırır, doğal muayene etkisi gösterir.
- İçinde bulundurduğu vitamin ve minerallerden dolayı tam bir kalp dostudur.
- Hazımsızlığa karşı harika bir etkisi vardır.
- Nezle Grip gibi hastalıklara karşı şifadır.
- Cilt hastalıklarına karşı tavsiye edilir.
- Kanı temizleme özelliğinin yanı sıra Anemi hastalarına önerilen bir bitkidir.
- Psikolojik sorunlara karşı mücadele eder.
- Böbrek taşından kurtulmanıza yardımcı olur.
- Alzheimer ve unutkanlığa karşı savaş açar.
- Göz sağlığına olumlu yönde destek verir.
- Kolesterol düşürücü olarak bilinir.
Kuşkonmaz Nasıl Tüketilir? Saklama Koşulları?
Kuşkonmazın bunca faydasının yanı sıra toplama aşamasında dikkat edilmelidir. Çünkü alerjik reaksiyona yol açabilecek etkiye sahiptir. Lezzeti ve faydaları ile bilinen Kuşkonmaz yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılmak üzere tüketilebilir. Yaz bitkisi olmasına rağmen kışın kullanılmak amacıyla konserve şeklinde de muhafaza edilebilir. Taze alınmış veya toplanmış bir miktar Kuşkonmaz daha sonraki zamanlarda tüketilecekse sap kısmından kesilerek saklanması uygun olacaktır.
Vücut Geliştiriciler İçin Kuşkonmaz-Protein Kaynağı Kuşkonmaz
Son zamanlarda GDO’lu bitkilerin artmasının yanı sıra insanlar sağlığına ve vücutlarına gereken önemi göstermeye başlamış durumda. Mükemmel bir Protein kaynağı olan Kuşkonmazı tercih edenler arasında amatör ve profesyonel spor ile ilgilenenleri de görmekteyiz. Özellikle soluğu spor salonlarında alan Body sporuyla ilgilenen sporcular için tavsiye bitkisidir. Kas gelişimi için önerilen Protein, Karbonhidrat, Yağ, Vitamin ve Mineraller içerisinde yerini üst sıralara taşıyan Kuşkonmaz, sporculara verdiği destekle çok konuşulanlar arasında…
Kuşkonmazın Zararları ve Yan Etkileri
-Böbrek hastalığı bulunan bireylere önerilmez.
-Hamilelik döneminde yüksek miktarlarda kullanmayınız.
-Alerjik reaksiyonlar boy gösterebilir.
-Gut hastalarına önerilmez.
Not: Doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Tavsiye bizden şifa Allah’tan…